Özel Okullar Mercek Altında

Isparta’da Milli Eğitim Müdürlüğü, 2018 öncesi ruhsat verilmiş kendine bağlı tüm özel okulların, rehabilitasyon ve etüd merkezlerinin depreme dayanıklılık konusunu incelemeye aldı.

Gündem Yayın: 05 Aralık 2024 - Perşembe - Güncelleme: 05.12.2024 11:18:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Isparta’da Milli Eğitim Müdürlüğü, 2018 öncesi depreme dayanıklı raporu verilmiş özel eğitim kurum binalarını mercek altına aldı. Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü, bu konuda Türkiye’ye örnek oldu.

ANTALYA İMO BAŞKANI
TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Soner Akdoğan, 2018 yılına kadar Antalya'da özel okul ruhsatı alan birçok eğitim kurumunun gerçek anlamda yönetmeliklerin öngördüğü koşullarla bir performans analizi yaparak ruhsat almadığını söyledi. Akdoğan “O dönemde bir A4 sayfasına bir inşaat mühendisinin ‘Şu okul, şu yapının okul olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur’ yazısıyla ruhsat alınmıştı. Milli eğitimde raporları denetleyecek yetkinlikte teknik kadro yoktu. 2018-2019 yılına kadar verilmiş okul eğitim kurumu ruhsatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” açıklamasıyla özel eğitim kurumlarındaki tehlikeye dikkat çekti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven, Isparta’nın bu konuda örnek teşkil ettiğini belirterek Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür etti. 
Ataseven, “Antalya'daki sıkıntı bizde de mevcut. Lakin biz iki konuda Antalya'nın hatta 80 ilin çoğunun önüne geçtik. Birincisi devlet okullarının çoğunun analiz edilerek riskli çıkan okulların yıkılması veya güçlendirilmesi konusunda tüm ülkeye örnek olacak aşamadayız. İkincisi Milli Eğitim Müdürlüğümüz 2018 öncesi ruhsat verilmiş kendine bağlı tüm özel okulların, rehabilitasyon ve etüd merkezlerinin depreme dayanıklılık konusunu incelemeye almış bulunmakta. Çocuklarımızın can güvenliğine verdiği önem ve bu büyük kararlılık için Isparta Milli Eğitim Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. 2018 öncesi bir çok özel kuruluş tek bir karot bile aldırmadan, performans analizi yaptırmadan, sadece bir mühendisin bir A4 kağıda "Bu bina depreme dayanıklıdır, okul olarak kullanılmasında sakınca yoktur" yazmasıyla ruhsat almış bulunmaktadırlar. Bunlarla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri idari, Başsavcılık ta adli soruşturma başlatmış durumdadır.

SAHTE RAPORLAR KONUSUNDA UYARDIK
İlimizde bu sahte sağlam raporlarını genellikle komşu illerden mühendisler vermektedir. Bağlı bulundukları Oda başkanlarıyla diyaloğa geçerek uyarılarda bulundum. Onlar da gerekli incelemeleri yapacaklarını ifade ettiler. Bugün bu zorlamalar canımızı sıkabilir ama ilerde yaşanacak olan bir felakette bunun nedeni ve önemi çok daha iyi anlaşılacaktır. Bir konut veya işyeri felakette yıkılırsa tedbir alıp almamış olması maliklerin kendi sorumluluğudur. Ama eğitim kurumlarında bir çok aile çocuklarını emanet etmektedir, bir afette yüzlerce eve ateş düşecektir. Bu konuda araya hatırı sayılır aracılar koyarak memurlara baskı yapmak ta ateşe odun atmaktan farksızdır.

BİNA ÖNEM KATSAYISI ŞARTI
KURUMLARI ZORLUYOR
Madalyonun diğer yüzü ise şöyledir: Deprem yönetmeliğine göre eğitim kurumlarının bina önem katsayısı 1,5'tur, yani konut veya işyeri binasının en az 1,5 katı kadar daha sağlam olması gerekmektedir. Konut veya işyeri olarak tasarlanmış binaların (yeni bile olsa) bu şartı sağlaması çok zordur. Bu durumda özel eğitim kurumu açmak isteyen işletmelerin buna uygun bina bulması çok zor olmaktadır, ruhsat ta alamamaktadırlar. Bir çok işletme sahibi uzun zamandır bu arayış içindedirler ve mağdur durumdalar. Bu konunun çözümü ise Ankara'dır” dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.