Kurtulmuş, Mülakat Önergesini İade Etti

CHP Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede “Torpillileri iş sahibi yapmak, Türkiye’nin ve çocukların geleceğinden daha mı önemli?” diye sordu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bu soru nedeniyle önergeyi iade etti.

Siyaset Yayın: 16 Mayıs 2024 - Perşembe - Güncelleme: 16.05.2024 11:29:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs seçimleri öncesinde öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılacağını açıklamış ancak mülakatlar kaldırılmamıştı. Atamaların mülakatla yapılmaya devam edilmesi üzerine CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması için Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Halıcı, önergesinde iktidarın öğretmen atamalarında mülakatı kaldıracağına dair vaatlerini hatırlatarak “Mülakatın kaldırılarak hak eden öğretmenlerin atanması için ne zaman adım atılacaktır?” diye sordu. Ancak TBMM Başkanı Kurtulmuş önergedeki ifadelerin İç Tüzüğe aykırı olduğunu söyleyerek önergeyi iade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Halıcı “Sayın Meclis Başkanı önergemi ‘kişisel yorum’ bulunduğu iddiasıyla tarafıma geri gönderdi. Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı ve önceki Milli Eğitim Bakanı. Bunu hatırlatmak ve sormak kişisel değil, öğretmenlerin tamamının talebi. Ülkenin geleceğini ilgilendiren konuları Meclise taşımak ne zamandan beri kişisel oluyor? Sözünü tutmayan ve haksız atamalar yapan iktidarın yaptığı genel de bizimki mi kişisel? Sayın Başkan iç tüzüğe bu kadar bağlı ise 15 gün içinde yanıtlanması gereken ancak aylarca tek satır yanıt vermeyen Bakanları uyarsın. Meclisin itibarını korusun” dedi. 

Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde; 

1 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidarın seçimler öncesinde mülakatların kaldırılacağına dair vaatler neden yerine getirilmemektedir? Mülakatın kaldırılarak hak eden öğretmenlerin atanması için ne zaman adım atılacaktır? 

2- Uzun yıllardır liyakat yerine mülakat denildiği ve eğitim sistemi bozulduğu için UNICEF ve PISA raporlarında her sene daha da geriye gittiği ortada olan Türkiye’de mülakat ısrarının gerekçeleri nedir? Torpillileri iş sahibi yapmak, Türkiye’nin ve çocukların geleceğinden daha mı önemlidir? 

3 - Adayların, yeterli eğitimleri, dört sene sonra alınan formasyonları, KPSS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınav puanları belliyken mülakata alınmalarını doğru buluyor musunuz?

4 – Dünyada eğitim konusunda sözlü uygulama olan mülakatlarda sağlıklı sonuçlar alınmadığı ortadayken güvenilirliği en düşük olan mülakat yönteminde neden halen ısrar edilmektedir? Mülakat yerine liyakatli öğretmenlerin sınav puanlarının baz alınması için neden harekete geçilmemektedir? 

5 – Mülakat heyetleri kimler tarafından nasıl şartlarda oluşturulmaktadır? Tüm adaylara aynı sorular mı yöneltilmektedir? Bugüne kadar görüntülü ve sesli kayıt tutulan mülakat bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kamuoyu ile paylaşılmış mıdır? Paylaşılmadıysa bunun gerekçesi nedir?

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.