Hangi balık ne zaman tüketilmeli?

Diyetisyen Hediye Nur Topuz Yazdı: Hangi balık ne zaman tüketilmeli? / "Küçük yaşlarda çocukları balık çorbasına alıştırmanızı öneriyorum. Eklem ve kemik gelişimi için kırmızı et ne kadar faydalıysa balıkta aynı şekilde bizlere mucize sunmaktadır"

Sağlık Yayın: 30 Ekim 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 30.10.2024 09:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Avrupa ülkelerinin 4’te biri kadar balık tüketimimiz var. Bunun nedeni hem ekonomik şartlar hem de nüfusa oranla az olan balık üretimi. Gerçekten en üzücü konulardan biri bence. Hep söylenir 3 bir yanı denizlerle çevrili bu kıymetli ülkede neden balık tüketimi az diye. Hadi gelin bugün biraz balıktan bahsedelim.
Türklerde tarih boyunca su hayvanları avcılığı yapılmıştır. Cumhuriyet döneminde de balıkçılığın geliştirilmesi için pek çok faliyet ele alınmıştır. Osmanlı mutfağında balığa fazlasıyla yer verilmiştir. Genetiğimiz bu besine aslında oldukça yatkın. Bunun altını çizmemin sebebi ata beslenmesine olan bağlığa dikkat çekmek. Aslında yüzyıllardır nasıl besleniyorsak kendi atalarımızın beslenmesini örnek alarak devam etmeliyiz. Yeni çıkan beslenme akımlarının bazıları bence biz Türkler için çok uygun değil. Bu konuya farklı bir hafta daha detaylı bir giriş yaparız. Diretilen yulaf ezmeleri ya da genetiğimize uygun olmayan meyvelerden, işlenmiş et ürünlerinden bahsediyorum. Türkler balığı kurutarak tüketir ya da hamsi gibi balıkların turşusunu kurarmış. Ton balığı ya da konserve balık türleri yeni çağ akımlarıyla bizlerle buluşmuş. Aslında eski yöntemlerin ne kadar sağlıklı olduğunu şimdiki teknoloji ile gözlemlemek çok kolay.

Balık; içeriği ile tam bir mucize. Özellikle ilkokul çocuklarında haftada en az 1-2 kez tüketilmesini öneriyorum. Omg-3 kaynağı bu besin hafızayı güçlendirir, vücut direncini arttırır. Hücre onarımını arttırır. Kemik erimesi yaşayan bireylerin küçük balıkları kılçığı ile tüketmesini öneririm. Kasım ayına girdiğimiz şu günlerde en lezzetli balık lüferdir. Diğer kasım ayı balıkları ise şu şekilde sıralanmaktadır; palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın.

Küçük yaşlarda çocukları balık çorbasına alıştırmanızı öneriyorum. Eklem ve kemik gelişimi için kırmızı et ne kadar faydalıysa balıkta aynı şekilde bizlere mucize sunmaktadır.
Doğru pişirme yöntemi olarak buğulama ya da fırınlama tavsiyemizdir. Yanında bol c vitaminli bir salata ile harika öğün uluşturur. Portakallı ya da limon suyu eklenmiş salata tavsiyemdir.

Balığın tazeliğini anlamak için benim kullandığım yöntem koklamak. Eğer deniz kokusu alıyorsam taze olduğuna kanıt getirip alıyorum. Gözler ve pulları ise bir diğer belirteç.
Doğru beslenme sağlık getirir. Sağlıkla kalın…

TÜM YAZILAR İÇİN TIKLAYIN 

 

Yorumlar (2)
Huriye
30.10.2024 18:14
Sağlıklı tavsiyen için teşekkürler Hediye abla. :)
Vatandaş
30.10.2024 12:16
Teşekkürler Hediye hanım, ilgiyle okuyoruz.
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.