ÖYLE MASUM DURDUĞUNA BAKMAYIN, BOMBA GİBİ PATLIYOR
Kış geldi, sıcak su torbaları geçen sene kaldırıldıkları yerlerden bir bir çıkarılıyor şu sıralar. Kimileriyse zaten tüm yıl hep ellerinin altında bulundurdular. Peki, sıcak su torbalarını doğru kullanmayı biliyor muyuz ?
Özellikle kış aylarında hepimiz tarafından sıklıkla kullanılan "Sıcak su torbası en kötü ne yapabilir ki?" diye düşünmeyin, bu bilgileri aklınızın bir köşesine not edin.
Yanık durumlarının çeşitleri mevsimlere göre farklılık gösterirken özellikle kış aylarında sıcak su torbası kullanımı ile oluşan yanıklar oldukça fazla. Özellikle suyu çok sıcak koyduğunuzda, havasını almadıysanız bir de ürün biraz yıpranmışsa üzerinizde bomba gibi patlayıp temas ettiği yeri ciddi derecede yakabiliyor
Uzmanlarda sıcak su torbalarının bilinçsiz kullanımı sonucu kontrolsüz temas halinde yanık meydana gelebileceğine hatta patlayarak ileri derece yanıklara sebep olabileceği konusuna dikkat çekerek sıcak su torbası kullanırken dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyarıyor.
KULLANIRKEN DİKKAT EDİN
-Öncelikle kesinlikle kaynar su ile doldurmayınız ,sıcak su torbasına konulacak su 50 derece olmalıdır.
- Sıcak su torbasını boyun kısmından dik şekilde tutunuz ve sıcak suyun sıçramasından kaçınarak üçte ikisini yavaşça doldurunuz. Sıcak su torbasını düz bir yüzeye, su ağız kısmına gelene kadar indirip içindeki havayı boşaltınız.
- Kapak kısmının tam kapatıldığından,sızıntı olmadığından ve torbanın sağlamlığından emin olmadan ağrı bölgesine uygulama yapmayınız.
. Uzun süre doğrudan ciltle temasından kaçınınız.
-Sıcak su torbasının sıcak yüzeylere, petrol ve makine yağı benzeri ürünlere temas etmesinden kaçınınız.
BAKIM VE GÜVENLİK ÖNERİLERİ:
Kullanmadığınız zamanlarda tamamen boşaltıp, kapağı çıkmış şekilde serin, kuru ve karanlık bir yerde muhafaza ediniz. Güneş ışığına maruz bırakmayınız. Üstüne bir şey koymayınız. Kapakta bir hasar olup olmadığını düzenli aralıklarla kontrol ediniz. Çocukların erişebileceği yerlerden uzak tutunuz.
OLASI YANIK DURUMLARINDA
Olası yanık durumlarında yanık bölgesi hemen soğuk su altında tutulmalı ve bu şekilde ağrı hafifletilmelidir. Su dolu kabarcıkların patlatılmaması ve temiz, steril bir bandajla korunması önem taşıyor.
Yanığın ciddi olduğu durumlarda ise temiz ıslak bir havlu ya da bezi örterek en yakın sağlık kuruşuna müracaat etmeleri gerektiğinin altını çizen uzmanlar gecikme durumunda hastada ağır hasarlar, psikolojik travmalar oluşabileceğini hatta bu sürecin ölüme kadar gidebileceğini söylüyor.